In dit stukje zal ik meer uitleggen over de mogelijke problemen die je tegen kan komen bij het passen van je zadel op je paard.
Elk paard kan veranderen, en doet dit ook door zijn hele leven heen.
Deze veranderingen zijn afhankelijk van de leeftijd, werk, training,
seizoensschommelingen, eventuele blessures en bouw van het paard.
Sommige paarden zijn veel minder gevoelig voor veranderingen en deze
hebben relatief lang een goed passend zadel, anderen lijken wel elke
maand anders te zijn, met bijbehorende zadelproblemen van dien.
Hoe meer je zelf weet des te meer je je paard en zadel kan controleren en daarmee nare pijn bij je paard voorkomen.
checklist
Allereerst de checklist, eea wordt in het stappenplan nog uitgebreider behandeld
- De plaats van een zadel op de rug is erg belangrijk. Het zadel hoort tussen de 10e en de 18e ruggenwervel te liggen. Na de 18e ruggenwervel beginnen de lendenwervels, dus hier mag geen zadel meer dragen. De zadelboom (niet te verwarren met zweetblad of de voorkant kussens!) hoort ongeveer drie vingers achter het schouderblad van het paard te liggen, zodat het schouderblad vrij kan roteren. Als het zadel te ver naar voren ligt wordt het schouderblad geblokkeerd, waardoor het paard gehinderd wordt in zijn beweging.
- De zadelmaat bevat 2 componenten: de boommaat is voor het paard (meestal gemeten ongeveer 3 vingers achter het schouderblad over de schoft) en de zitmaat (dit is de lengte maat voor de ruiter). De boommaat is heel belangrijk, deze moet precies goed zijn om niet te kantelen (te breed) of te knijpen (te smal). De zitmaat moet uiteraard voor de ruiter de goede ondersteuning geven om goed in balans op het paard te zitten.
- De breedte van het kanaal is de geul tussen de 2 kussens. Deze moet voldoende breed zijn om de ligamenten die langs de uitsteeksels van de ruggenwervels liggen. Als een paard inbuigt hoort het kanaal breed genoeg te zijn om de kussens niet op deze ligamenten te laten drukken.
- De plaatsing van de singelstoten is bijzonder belangrijk. Dit bepaald namelijk waar de singel komt te liggen. Bij de verkeerde plaats zal het zadel kunnen gaan schuiven (vaak naar voren) waardoor de pasvorm wordt beïnvloed en de vrijheid van bewegen wordt beperkt.
- De vulling van de kussens geeft ook regelmatig problemen. Vaak zijn de kussens door vaak opvullen plaatselijk) te hard geworden, of dragen ze niet in het middenstuk van het zadel (bruggen). Een wol zadel hoort iets mee te veren voor de spieren van het paard