Zoals de boommaat voor het paard bepalend is, zo is de zitmaat voor de ruiter het belangrijke pasdeel.
De zitmaat wordt meestal uitgedrukt in inches, een engelse lengte maat.
1 inch is 2,54 cm.
Engelse zadels worden “scheef” gemeten, een flauwe diagonaal van de sier-nagel aan de voorkant, tot het midden van de lepel aan achterkant. Gangbare maten zijn 17,5″, 18″en 18,5″, maar kleiner en groter is mogelijk, soms op speciale bestelling.
Westernzadels worden anders gemeten qua zit. Deze maat wordt van de pommel tot de cantle gemeten. Hierbij zijn de gangbare maten 15″, 16″.
Zitmaat is geen vast gegeven.
De zitmaat bepaalt maar voor een deel hoe een zadel zit.
Met name bij engelse zadels zijn de diepte van de zit , de breedte van de zit en de afstand tussen het diepste deel van de zit en de beugelophanging bijvoorbeeld hele belangrijke factoren die bepalen hoe je in het zadel zit.
Hoe steil of vlak de lepel oploopt, maar ook hoe de kniewrongen aan het zadel vast zijn gemaakt, en hoe vlak of hoog deze zijn zal per mens met zijn eigen specifieke lichamelijke kenmerken anders kunnen voelen.
Het is dus cruciaal om je niet vast te pinnen op “die ene flateuze” zitmaat, maar ook wel degelijk te voelen of het jou lekker en ontspannen laat zitten op je paard.
Lengte op de rug van het paard
De zitmaat voor de ruiter bepaald mede de lengte van het zadel. Wat soms een probleem kan geven bij paarden met korte ruggen en stevige ruiters….
Je kan zeggen dat een 17,5″ zadel korter is dan een 18,5″ zadel. Maar niet elk zadel van 17,5″ is even lang, het loont om te onderzoeken welke zadels korte of lange kussens hebben Gelukkig zijn er tegewoordig ook zadels die extra korte kussens hebben, Massimo is ons assortiment is zo’n zadelmerk en gelukkig kunnen we hiermee heel wat paarden en eigenaren blij mee maken!
Stoelzit
Op een aspect wil ik wat nader ingaan omdat het veel problemen voor (met name vrouwelijke) ruiters op kan leveren.
Er zijn 2 belangrijke oorzaken dat veel ruiters in de zogenaamde “stoelzit” terecht komen. Als de beugelophanging TE ver naar voren zit (men name ten opzichte van het diepste stuk van het zadel waar men zit) of als het zadel te breed is voor de (vrouwelijke) ruiter, dan kan het bekken deze hoek niet volgen. Met als gevolg de stoelzit. Niet alleen heeft dit een balansverstoring voor het paard, maar ook de ruiter krijgt snel klachten met name in onderrug en schouders.