Biothane Producten

Biothane Producten, kent u het al?

Bij Green Distance houden we van sterke, slijtbestendige producten, die makkelijk te onderhouden zijn.

Biothane heeft precies al die eigenschappen en komt in hele leuke kleuren.

Zilco

Biedt hoge kwaliteit biothane producten, die netjes zijn gestikt, ipv popnagels die vaak voor een zwak punt zorgen. De duurzaamheid van dit merk is erg hoog.

De SS-de luxe lijn, is mooi smal, en er kunnen kleuren combinaties worden gemaakt in het hoofdstel / halster.

De Marathon lijn, is iets breder en is deels met comfortabele padding onderlegd.

Van gewoon, simpel zwart of bruin hoofdstel, met of zonder bling bling, halster / hoofdstel tot Men tuig, Zilco biedt echt heel veel mogelijkheden.

 

Maar wat is Biothane nou eigenlijk?

Biothane: de toekomstige leervervanger?

Wie kent het niet; leren riemen die vies worden en veel onderhoud vergen, nylon band dat met de tijd uitrafelt, vinyl bandjes die uitscheuren enzovoorts. Voor al deze dingen is er een oplossing: Biothane! Een zeer sterk en makkelijk band dat zijn nut al op veel vlakken bewezen heeft.

Wat is Biothane

Hoewel voor veel mensen nog onbekend is Biothane al sinds 1977 verkrijgbaar op de markt. Biothane is een gecoat band dat gebruikt kan worden voor allerlei doeleinden. Het is een zeer goede vervanger voor leer, nylon of vinyl. Het bestaat uit een laagje sterke nylon met daaromheen een beschermend laagje polyurethaan (PU) of polyvinylchloride (PVC). PU wordt veel gebruikt als kunstmatige vervanger voor leer. PVC wordt veel gebruikt als zeil of bijvoorbeeld elektriciteitsbuisjes in huizen.

Voordelen

Biothane heeft bewezen duurzaam te zijn in situaties waar hygiëne, veiligheid, flexibiliteit en kracht kritische factoren zijn. De toepassing van deze stoffen in Biothane zorgt voor een materiaal wat veel voordelen heeft ten opzichte van andere materialen.

 • Het is zeer duurzaam: Het is bestand tegen schuren, het weer en zelfs chemicaliën. Daarmee onderscheidt het zich van ander gecoat band. De Nylon band in Biothane zorgt er voor dat het zeer sterk is. Met bijna 300 procent hogere adhesie dan andere gecoate materialen is Biothane zeer geschikt voor toepassingen waarbij kracht en duurzaamheid kritische factoren zijn.
 • Het is zeer makkelijk schoon te maken: Het kan tegen zand, vuil, zweet en dergelijke en blijft daarbij soepel. Het is heel makkelijk met een sponsje en wat water af te nemen en kan zelfs in de vaatwasser!
 • Het absorbeert geen water; regen, zweet, zeewater, rivierwater; het maakt niet uit. Het dringt niet door tot Biothane en tast het niet aan.
 • Het blijft flexibel bij koud weer
 • Het is veilig voor kinderen

 

Vergelijking met andere materialen

Als we Biothane vergelijken met andere materialen komt het altijd als winnaar uit de bus.

 • Biothane versus nylon of polyester band; nylon en polyester geven soepele, sterke bandjes die veel gebruikt worden als bevestigingsbandjes in kinderstoelen, fietsstoeltjes en dergelijke. Deze bandjes kunnen snel vies worden en beschadigen redelijk snel omdat ze onbeschermd zijn. Omdat de nylon in Biothane beschermd wordt door PU of PVC is de duurzaamheid veel groter. Vuil dringt er niet in door en met een doekje erover heen is het weer schoon. Van slijtage zoals bij nylon is geen sprake. Het ziet er bovendien veel luxer uit dan het goedkope nylon band.
 • Biothane versus leren band; leer vraagt veel onderhoud, vooral wanneer het gebruikt wordt in situaties waar het snel vies wordt zoals paardensport en outdoorsporten. Bacteriën blijven erin zitten en vuil is er moeilijk uit te krijgen. Leer zal na een aantal jaren aan vervanging toe zijn wegens scheuren, uitrekken en verkleuren. Leer moet uitgebreid bewerkt worden voordat het gebruikt kan worden. Biothane heeft al deze nadelen niet. Het is net zo soepel als leer en een aantal varianten zien er net zo uit als leer. Dezelfde versieringen als in leer zijn mogelijk. Vuil trekt er niet in en het is makkelijk schoon te maken. Dit spaart tijd en geld. Het rekt niet uit en is zeer duurzaam. Het is niet duurder dan leer en gaat veel langer mee. Leer is in een beperkt aantal kleuren leverbaar, Biothane in talloze kleuren. Biothane verkleurt niet.
 • Biothane versus vinyl band: vinyl band schuurt, is stijf en kan vrij makkelijk scheuren omdat er geen nylon band inzit zit. Wanneer het ergens langs schuurt, slijt het. Biothane is soepel, slijt niet, kan tegen schuren en is duurzaam.

 

Varianten

Er zijn verschillende varianten van biothane:

 • Glanzend: dit is de sterkste variant. Het voelt hard aan maar is wel soepel. De kleuren zijn fel. Varianten: Gold , Diamond en Alpha. De kleur wordt bij Gold Opague genoemd en bij Diamond Translucent. Translucent is doorzichtig waardoor de nylon band in het Biothane te zien is. De kleuren zijn hierdoor wat minder fel.
 • Mat leer; hierin zijn varianten van zacht tot hard. Het is zeer soepel. Varianten: Beta, Griamont en Granite
 • Mat glad; dit van gemiddelde hardheid en is zeer soepel. Varianten: Slate en Foam
 • Mat suède; Foam genoemd. Dit is heel erg zacht en daardoor iets kwetsbaarder dan de andere varianten.

Elke variant heeft zijn eigen sterke punten en is geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Er zijn zeer veel kleuren verkrijgbaar waaronder bijvoorbeeld ook glow in the dark.
De meest gebruikte varianten zijn Beta, Gold en Garnite.

Voorbeelden van toepassingen

 • Paardensport; in de paardensport wordt Biothane gebruikt voor halsters, hoofdstellen, teugels, beugelriemen, tuigen etc.
 • Honden; halsbanden, riemen
 • Medische wereld: opblaasbare spalk, hygiënische stoelgordels, gordels, bij stoelliften, schouderbanden bij medische tassen etc.
 • Veiligheid; veiligheidsgordels, ontsmettingsgordels, trekkoorden, verbindinglijnen, handgrepen etc.
 • Leger; gordels voor wapens, munitie en dergelijke

En zo zijn er talloze toepassingen te bedenken.

(bron wetenschap.infonu)

 

Hoe maak je biothane makkelijk schoon.?

zie onderstaand filmpje, een hogedruk spuit of gewoon even snel onder de kraan of in een emmer water voldoet ook prima.