De rug van het paard

De rug van een paard is uiteraard niet gemaakt om erop te gaan zitten, maar we doen het wel. Mits dit op een goede manier gebeurd hoeft dit geen probleem te zijn. Om te weten wat een probleem kan geven is het belangrijk om meer over de rug en zijn structuur te weten.

Op onderstaande afbeelding is de volledige ruggengraat te zien.


  1. Atlas
  2. Axis
  3. Schoft
  4. Lendenen
  5. Croupe
  6. Staart
  7. Borstbeen
  8. Doornuitsteeksel
  9. Gewrichtsuitsteeksel

Van de oren tot het puntje van de staart

De ruggengraat van het paard is lang en loopt van oren tot het puntje van de staart. Wervels zijn de schakels waaruit de ruggengraat is opgebouwd. Sommige schakels zijn vrij los en beweegbaar, zoals bv de halswervels, anderen zijn bijna onbeweegbaar of soms zelfs aan elkaar vast. Belangrijk is te weten dat het skelet van het paard alleen via de achterbenen ondersteund wordt. De voorbenen zitten niet met botten aan het skelet vast, maar met een systeem van banden en pezen.

Tussen de 51 en 56 wervels

Elk paard heeft tussen de 51 en 56 wervels, afhankelijk van de lengte van de rug (sommige rassen hebben een ruggewervel en soms zelfs een lendewervel minder) en staart gemiddels 18 staartwervels, variatie tussen 15 en 20). De ruggegraat begint bij de oren, bij de aanhechting van de kaak aan de ruggegraat. Van daar tot aan het puntje van het staartbeen kom je de volgende wevels tegen:

  • 7 halswervels, waaronder de atlas (op en neer) en de axel (links-rechts). De hals is zeer mobiel en de halswervels liggen diep in de hal s van het paard.
  • 18 ruggewervels. Hieraan zitten de ribben van het paard vast. De ribben beschermen het hart en de longen. De eerste 8 ribben lopen helemaal rond en zitten onderaan vast aan de sternum (het borstbeen), de laatste 10 ribben lopen maar 3/4 door en zitten niet vast, deze kunnen een beetje mee uitzetten met de ribben als veel uitzetten van de longen nodig is. Het zadel ligt op de ruggewervels.
  • 6 lendenwervels. Dit zijn de meest bewegelijke wervels van de rug. Zij zijn belangrijk bij de links-rechts buiging van de achterhand, en voor het kantelen van het bekken, bv bij meer verzameling. Het is zeer belangrijk dat niets deze wervels in de weg zit.
  • 5 kruiswervels, deze wervels zijn volledig aan elkaar vast vergroeid en dus helemaal immobiel. Het SI gewricht (aanhechting van de achterbenen) zit aan het begin van deze kruis- of heiligbeenwervels.
  • gemiddeld 18 staartwervels. Net als de halswervels zijn deze wervels zeer mobiel.