BUA

Innoverend en flexibel

BUA is vernieuwend, de materialen, zadelboom, ruime pasvorm en aanpasbaarheid zijn met geen enkel ander zadel te vergelijken.

De materialen zijn licht, modern en ademend. Een combinatie van dun, maar sterk leer samen met mesh stof dat zelfs wasbaar is geeft een frisse look en een functioneel gebruik

De zadelboom is een uniek hi-tech ontwerp dat instelbaar is qua vering. Vanwege de korte takken op de zadelboom en de aanpasbare kussens kunnen vele paarden met de standaardboom worden bedient. Later volgen nog meer boommaten om nog meer paarden een BUA zadel te kunnen geven.

De aanpasbaarheid geeft veel mogelijkheden om meerdere zadels in 1 te hebben: de kussens kunnen worden aangepast, de zweetbladen kunnen worden verwisseld en de singelstoten kunnen voor de singelplek worden verschoven. 

BUA onderdelen

De beugelophanging heeft 2 bevestigingshaken om te kunnen kiezen voor de positie die voor jou het meest geschikt is!

Omdat de BUA steeds blijft innoveren is er in het afgelopen jaar eea veranderd. In de informatie hier spreken we altijd over de nieuwste ontwikkelingen.

Zwevende zit

zwevende zit

Al decennia lang is de “engelse” zadelboom een min of meer vast concept. Rond 1950 werd door Toptani, een leerling van meneer Caprilli (die rond 1900 de voorwaartse zit bedacht) een zadel gemaakt waarbij het klassieke jachtzadel werd aangepast naar een zadel met voorwaartse stijgbeugel haken, een smalle zit en een voorwaarts zweetblad. Hieruit ontwikkelde het dressuur, spring- en veelzijdigheidzadel wat we nu kennen.

Koningsblauw als paneel kleur.

Aanpassingen als materiaal van de zadelboom en kleinere wijzigingen als bredere kanalen, iets verder naar achter liggende stijgbeugelhaken en verschillende stijlen kussens verbeterden comfort en pasvorm, maar de basis bleef hetzelfde: een rigide boom met meestal een ijzeren versteviging en de zit van de ruiter via schuim en banden direct aan de boom. BUA heeft dit hele concept veranderd! De ruiter zweeft als het ware boven het contactvlak met het paard waardoor wederzijdse impact wordt verminderd. 

Ik krijg regelmatig de vraag of de zwevende zit niet wipt of een soort stuiterend gevoel geeft. Dit is niet zo, zeker niet in de strakkere sportstand. Zelfs met een heel vrolijk stuiterend paard ben je gewoon mee met de beweging van het paard.

Onafhankelijk bewegende panelen

Naast de zwevende zit, die eventuele (onbewuste) verstoring door de ruiter opvangt, zijn vooral de onafhankelijk van elkaar bewegende panelen een hele grote verandering ten opzichte van het concept van het traditionele zadel. Er zijn panelenzadels zoals Orthoflex en Reactor Panel) die dit ook op enige wijze hebben, maar deze liggen over de schouders heen waardoor toch meer onbalans door het paard wordt gevoeld. De BUA heeft een zeer korte tak en de schouder ligt volkomen vrij voor een totaal ongehinderde beweging.

Bij het bewegen van het paard zie je in de rugspieren een soort pompbeweging: de spier wordt kort en dik bij het samentrekken, en weer dunner bij de onspanning. Omdat bij de traditionele zadels de kussens rigide en vast zitten aan de zit zal de beweging maar heel beperkt mogelijk zijn en het paard wordt eigenlijk altijd gehinderd. 

Veel paarden kunnen met de BUA veel beter bewegen, door de ruimte bij de schouders, maar met name ondat de beweging over de rug nu niet meer gehinderd wordt en het paard echt van achter naar voor de beweging door kan geven!

Endurance/lange afstanden

De BUA is in eerste instantie ontworpen met het oog op de “gewone”spring, dressuur en cross sport. Daar is het zadel ook voor uitgetest en al met succes gebruikt.

Maar BUA begint nu ook in binnen en buitenland zijn sporen te verdienen in de endurance en lange afstandsritten! De verende boom geeft comfort voor zowel paard als ruiter en dat werpt zijn vruchten af. De BUA inmiddels succesvol getest op 120ers , 160ers en  meerdaagse wedstrijden! HET bewijs dat het zadel echt goed op de ruggen van paarden ligt is de Best Condition prijs die met de BUA behaald is!

Probeer de BUA uit en rij ook met dit fijne flexibele zadel!

Aan de achterkant kan de vering van het zadel ingesteld worden