Edix zadels en accessoires

Per December 2021 heb ik Edix tot mijn assortiment mogen toevoegen.

Deze zijn een zeer welkome aanvulling op mijn assortiment, naast de reeds bekende Trekker zadels.

Edix saddles zijn zeer geschikt voor paarden en pony’s die door het jaar heen telkens veranderen in bespiering of conditie. Het zij door leeftijd ( jong of juist oud) of door bijvoorbeeld het verschil in zomer en winter conditie.

Ook bij paarden die snel de rug spieren vast zetten, of het weer opbouwen na blessure kan een dergelijk zadel erg fijn zijn. Er is niets frustrerender dan een zadel met boom, wat binnen 3 maanden na aanpassing al niet meer goed ligt door verandering van het lichaam, dit gaat zelfs zo ver als door een veranderende hoef stand.

Maar dat is niet de enige reden om voor een flexibel zadel te willen kiezen;

Flexible zadels zoals Edix, geven een close contact gevoel voor zowel de ruiter als het paard. Hierdoor komen subtiele signalen makkelijk door. Als ruiter voel je meteen wat je paard doet en kan je daar met hele kleine bewegingen in sturen.

Voor het paard biedt een flexibel zadel alle vrijheid in beweging, waardoor het voor de meeste paarden makkelijker is om te ontspannen. ( uiteraard mits er geen fysieke blokkades zijn en het totaal plaatje, zadel, dek, singel en ruiter klopt. )

Edix heeft een uitgebreide lijn flexibele en boomloze zadels, in diverse uitvoeringen en maten. Met daarbij de benodigde, passende accessoires. zoals; dè perfecte 8 pocket zadel dekjes van merinowol + katoen welke ook weer in verschillende maten, kleuren en vormen verkrijgbaar zijn.

Edix onderscheid zich in kwaliteit, prijs / kwaliteit verhouding, vernieuwing en mogelijkheden. Ieder zadel is volledig zelf samen te stellen.

Alle Edix zadels worden standaard geleverd met een volledige set, verwisselbare voor bomen ( ook de 3 maten forks voor de western zadels). Dit is het enige solide deel van de zadels om vrijheid rond de schoft te garanderen.

De Soft Tree zadel lijn wijkt af van de reguliere boomloze zadels. Deze zijn in de basis boomloos, maar wel zo stevig, dat het gewicht van de ruiter, over een groter draagvlak verdeeld wordt. En samen met de edix dekjes maken dat het er ook prima mee gesprongen en langere tijd, licht gereden kan worden.

Eveneens zijn de Soft Tree zadels qua looks, niet te onderscheiden van reguliere boom zadels, waardoor ze ook toegestaan zijn op wedstrijden.

Daar deze zadels nog niet getest waren op drukverdeling, comfort en kwaliteit op lange afstanden. Met in het bijzonder lange afstanden op hoger tempo, in verlichtte zit. Ben ik dit in overleg met Edix zelf gaan testen. Daar een deel van mijn klanten endurance rijdt, en ik heel benieuwd was, of deze soft tree zadels hier ook goed in zouden presteren. Of dat er toch e.e.a. qua drukpunten onder de stijgbeugel ophanging zou ontstaan.

Dit was ook voor Edix fijn, daar ze zo een beter beeld kon krijgen over de prestaties van deze zadels, onder extremere omstandigheden.

De Soft tree zadels zijn bewonderenswaardig goed door de duur test gekomen.

Het EMIR vzh zadel is een aantal weken getest door een endurance ruiter, die deze behoorlijk door de mangel heeft gehaald, het zadel is niet gespaard. er zijn ritten van 10 tot 50 km mee gereden, waarvan grote delen in verlichtte zit.

Hierna is het paard nagekeken op de rug, zowel door palpatie als thermografie.

Hieruit is gebleken, dat de soft tree zadels, in combinatie met een geschikt dek, prima het ruitergewicht verdelen, er was geen verschil te bemerken met een zadel met vaste boom!

Uiteraard zijn de soft tree zadels, niet voor iedere combinatie geschikt, net zoals reguliere zadels. Of dit zadel jullie als ruiter + paard combinatie bevalt, kan je ontdekken in een pasconsult. Indien gewenst kan een zadel een week worden gehuurd om langer te proberen.

Edix zadels zijn custom te bestellen, dit houdt in dat er onder de soft tree zadels verschillende kussens geplaatst kunnen worden, zodat de beste paard, zadel, ruiter combinatie kan worden samengesteld.

Dit geldt eveneens voor de mogelijkheid om een detail toe te voegen zoals “bling bling op de engelse zadels, of zoals bij de western zadels de keuze uit verschillende kleuren of een bloemig of een meer neutrale tooling. En uiteraard de keuze uit beugelriemen / fenders, beugels, dekje en singel.

De prijs van de zadels is daarom gebaseerd op het kale zadel, zonder fenders, beugelriemen, beugels, dekje et cetera.

De fijne eigenschappen van de zadels zijn gebaseerd op het totale pakket, zadel, bijbehorend dek en passende singel. Daar een niet goed liggende singel, of een niet geschikt dek, de inwerking van een flexibel zadel kan beïnvloeden. Voor iedere paard, zadel ruiter combinatie, kan het totaal pakket weer net even anders zijn.

De 8 pocket dekjes bieden plaats aan 2 volledige inlages , van bijvoorbeeld vilt of 3D mesh, die over de gehele lengte van het dek liggen. Deze creëren extra vrijheid voor de ruggengraat en extra gewichtsverdeling van de ruiter over de rug van het paard. Zeker bij een nog wat zwakkere rug bespiering of wat meer gewicht van de ruiter geeft dit extra comfort verschil voor het paard. Zeker als je van lange ritten houdt. Of juist een hele fanatieke ruiter bent die vele uren op perfectie oefent. 3D mesh is verkrijgbaar in 2 diktes.

Daar boven op zijn 6 pockets waar individuele kleine vilt of foam shims in geplaatst kunnen worden. Deze worden gebruikt om aanpassingen te doen in de balans van het zadel.

Dit is een modern alternatief voor het pas maken van een zadel en voorkomt dat dit in het zadel moet gebeuren door schuiven van wol of het plaatsen van shims. Dit is namelijk ook heel makkelijk weer te verwijderen als bespiering of lichamelijke conditie toeneemt. Ook subtiele aanpassingen kunnen in het dek plaatsvinden. Dit maakt dat dit systeem heel bruikbaar is voor zowel Engelse als Western zadels, zowel boomloos als juist mèt boom.

Ik heb voor nu gekozen voor de type zadels als demo zadels, waarvan ik verwacht dat deze het beste aansluiten bij mijn klantenkring. De Soft tree zadels zoals de Engelse zadels; Tudor (dressuur), Emir (veelzijdigheid) en de Western zadels Oakley en Django.

Uiteraard zijn de andere zadels en alle accessoires uit het uitgebreide assortiment ook te leveren. Zoals de diverse prachtige bitloze hoofdstellen.

Het kost veel tijd om alle artikelen in de webshop te plaatsen. Mocht u iets zoeken maar niet vinden, stuur mij dan gerust een bericht via het contact formulier of info@greendistance.nl